Equitone kuuluu Muotolevy Rakennustuotteet -tuoteperheeseen. Muotolevy Rakennustuotteet

Urjalan yhteiskoulu - julkisivuverhous Equitone-julkisivulevyilla Urjalan yhteiskoulu - julkisivuverhous Equitone-julkisivulevyilla Urjalan yhteiskoulu - julkisivuverhous Equitone-julkisivulevyilla Urjalan yhteiskoulu - julkisivuverhous Equitone-julkisivulevyilla Urjalan yhteiskoulu - julkisivuverhous Equitone-julkisivulevyilla Urjalan yhteiskoulu - julkisivuverhous Equitone-julkisivulevyilla Urjalan yhteiskoulu - julkisivuverhous Equitone-julkisivulevyilla Urjalan yhteiskoulu - julkisivuverhous Equitone-julkisivulevyilla Urjalan yhteiskoulu - julkisivuverhous Equitone-julkisivulevyilla Urjalan yhteiskoulu - julkisivuverhous Equitone-julkisivulevyilla Urjalan yhteiskoulu - julkisivuverhous Equitone-julkisivulevyilla

Urjalan yhtenäiskoulu

SuunnittelijaArkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy
UrakoitsijaAl-Design Oy
SijaintiUrjala
Julkisivumateriaali Pictura » Lue lisää
Värisävyt PG 641 PG 544 PG 442 PG 843

Urjalan yhtenäiskoulu on vuonna 2017 valmistunut rakennus, jonka arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy. Koulussa on luokkia esiopetuksesta lukioon ja oppilasmäärä hieman alle 500. Bruttopinta-alaa rakennuksessa on yhteensä 6500 neliötä.

Tiukalle tontille monipuolisia tiloja, paljon väriä ja helppoutta puhtaanapitoon

Koulun suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2013, jolloin arkkitehti SAFA Mikko Uotila aloitti yhteistyön Urjalan kunnan kanssa hankesuunnittelulla. Hankesuunnitelmassa määriteltiin rakennuksen suunnittelun reunaehdot sekä pedagogiset tavoitteet, joita rakennuksen tulee tukea. Yhtenäiskoulun oppilaiden ollessa 5-19 -vuotiaita, tulee myös tilojen olla hyvin monipuoliset.

Myös koulurakennuksen iltakäytön sujuvuus tuli huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Niinpä esimerkiksi liikuntatilat ja kädentaidon tilat sijoitettiin eri puolille rakennusta. Näin iltaisin tarvitsee pitää avoinna vain se osa rakennuksesta, jossa iltavarauksia kulloinkin on.

Koulun pienikokoisella tontilla sijainnut vanha suurikokoinen rakennus tuli säilyttää koulun rakentamisen ajan. Hankesuunnitelma ja ahdas rinnetontti vanhoine rakennuksineen antoivat selkeät rajat arkkitehdin työlle. Talo sai kolmisakaraisen muodon ja rinteen ansiosta taloon pääsee sisään sekä ensimmäisestä että toisesta kerroksesta. Jokainen kolmesta sisäänkäyntialueesta väritettiin omalla, helposti tunnistettavalla värillään: sininen, keltainen ja vihreä.

– Samoja sävyjä on käytetty myös muualla sisustuksessa, esimerkiksi ovia ja lokerikoita on väritetty samoilla väreillä, arkkitehti Mikko Uotila kertoo.

Kirkasta tasaista väriä rosoisen tiilipinnan vastapainoksi

Arkkitehti valitsi rakennuksen pintamateriaaleiksi vaaleanruskean rosoisen tiilen sekä sileän mattapintaisen Equitone Pictura -kuitusementtilevyn. Heti alusta alkaen oli selvää, että rakennuksen julkisivuun halutaan paljon väriä. Uotila sai pidettyä kiinni toiveestaan värittää jokainen sisäänkäyntialue omalla värillään. Näin tiiliseinästä lohkaistut sisäänkäynnit luovat selvästi tunnistettavan ja erottuvan pinnan tiiliseinään verrattuna.

– Halusin rakennukseen patina-tiilipinnan, joka on vieläpä muurattu niin, että huonompi puoli on pinnassa. Ehjä ja selkeä levypinta taas muodostaa hienon kontrastin rosoiselle pinnalle, Uotila kertoo.

Equitone-levyjen vaakasaumoihin laitettiin tippalistat, jotka ovat myös levyn värisiä. Tippalista ei välttämättä olisi ollut pakollinen, mutta antaa seinään struktuuria ja kivan efektin. Levyseinä jatkuu aina kattopintaan asti.

– Onnistunut toteutus, arkkitehti myhäilee.

Uotila kiittelee Muotolevy Rakennustuotteiden asiakaspalvelua sekä Equitone-tuotteiden laajaa väripalettia ja korkeaa laatua. Equitone-levyt antavat paljon vaihtoehtoja suunnitteluun, kun on vapaus käyttää erikokoisia levyjä.

Suunnittelija on hyvin tyytyväinen lopputulokseen. Kohde onkin saanut osakseen yksinomaan positiivista palautetta.

Hän kiittelee myös rakennuttajaa, että rakennusvaiheessa ei karsittu rakennukseen suunniteltuja yksityiskohtia. Esimerkiksi katon valoaukot ja värikkäät levyseinät toteutettiin suunnitellulla tavalla, mikä varmisti arkkitehdin näyttävän vision toteutumisen.

Lue lisää Pictura -julkisivumateriaalista »