Equitone kuuluu Muotolevy Rakennustuotteet -tuoteperheeseen. Muotolevy Rakennustuotteet

Liikekeskus Westeri | Equitone-kohdetarina Liikekeskus Westeri | Equitone-kohdetarina Liikekeskus Westeri | Equitone-kohdetarina Liikekeskus Westeri | Equitone-kohdetarina Liikekeskus Westeri | Equitone-kohdetarina Liikekeskus Westeri | Equitone-kohdetarina Liikekeskus Westeri | Equitone-kohdetarina

Liikekeskus Westeri, Tampere

Valmistumisvuosi2018
SuunnittelijaBST-Arkkitehdit
UrakoitsijaRakennusliike Hartela
SijaintiTampere
Julkisivumateriaali Natura » Lue lisää
Pictura » Lue lisää

Westeri on Tampereen Tesomalla sijaitseva kaupunginosakeskus ja kauppakeskus, joka tunnettiin suunnittelu- ja rakennusvaiheessa nimellä Tesomantori. Rakennus koostuu vanhasta osasta ja vuonna 2018 valmistuneesta uudisosasta, jotka nivottiin suunnitelmassa yhdeksi yhteneväiseksi kokonaisuudeksi. Rakennuksen tilaajana toimi Ruokakesko, suunnittelusta vastasi BST-Arkkitehdit Oy ja urakoinnista Hartela.

 

Liikekeskus luomassa koko kaupunginosan ilmettä

– Suunnittelu käynnistyi tilaajan ja kaupungin kanssa vuonna 2014 ja rakennuslupa saatiin vuonna 2016, joten suunnitteluvaihe oli verrattain pitkä, kohteen pääsuunnittelija ja BST-Arkkitehtien toimitusjohtaja Sergej Von Bagh kertoo.

Suurempia ongelmia ei suunnittelun aikana ilmennyt. Sen sijaan suunnitteluprosessissa tuli varmistua rakennuksen toimivuudesta tärkeällä paikalla osana kehittyvää kaupunkiympäristöä. Liikekeskuksen tyyli ja värit haluttiin saada toistumaan myös muualla Tesoman kaupunginosan uudistuvassa ilmeessä, joten rakennusta suunnitellessa tehtiin myös laajempia arkkitehtonisia päätöksiä. Tämän vuoksi kaupunki, tilaaja ja arkkitehtitoimisto kävivät tarkkaa vuoropuhelua rakennuksen toiminnoista, muodosta ja värityksestä.

 

Palveluja kaikenikäisille

Kookkaassa rakennuksessa on todellista kerrosalaa yhteensä noin 15 500 neliötä. Sen sisältä löytyy sekä kaupungin julkisia palveluja että yksityisiä palveluja liikekeskuksen puolelta. Näin rakennuksesta on jo nopeasti muodostunut tesomalaisten elämän luonnollinen hermokeskus.

Julkispalvelujen puolelle astutaan sisään yhteisaulaan, josta on suora pääsy ensimmäisen kerroksen kirjastoon sekä ylempien kerrosten terveydenhoidollisiin tiloihin: neuvolaan, hammaslääkäriin, terveyskeskukseen ja laboratorioon. Keskellä rakennusta on tyylikäs pääsisäänkäynti liikekeskukseen ja takaosassa tonttia päivittäistavarakaupat parkkipaikkoineen.

 

Hillittyä tyylikkyyttä ja laadukasta suunnittelua

Suurikokoinen rakennus haluttiin saada istumaan luonnollisesti tontilleen, minkä vuoksi sen isoa massaa päädyttiin pilkkomaan pienempiin osiin pitäen kuitenkin kulkuyhteys osioiden välillä. Rakennus sai näin pitkänomaisen muotonsa.

– Pääsisäänkäynnin ja takapihan puolen välillä on iso korkeusero, jolloin päädyttiin tekemään etupuolelle isot portaat, joiden kautta päästään ylemmälle pihalle, arkkitehti Von Bagh kertoo.

Pääsisäänkäynnin kookkailla ulkoportailla voi hyvin kuvitella nuorten ja miksei vanhempienkin tesomalaisten viettävän aikaa kauniina kesäpäivänä. Suunnittelijoiden ja tilaajien toiveena olikin saada liikekeskuksesta ajanviettopaikka kaikenikäisille.

Westeri on näyttävällä paikalla Tesoman valtatien ja Tesomankadun risteyksessä. Vilkkaasti liikennöity kiertoliittymä puskee autoja tasaisena vanana rakennuksen molemmilta puolilta. Ulkonäöltään liikekeskus Westeri on hillitty ja modernin tyylikäs. Arkkitehtien valitsema muotokieli ei kohota kulmakarvoja tai pyri nostattamaan voimakkaita mielipiteitä, vaan se istuu ympäristöönsä hyvin.

Tesomalaiset ovat kiitelleet uutta keskustaansa, sillä sen on katsottu nostavan koko alueen tasoa ja ilmettä. Moderni liikekeskus on antanut potkua koko kaupunginosan kehittämiselle ja alueen imagoa on saatu kohotettua.

 

Julkisivulevytoimittaja valittiin laatukokemuksen ja laajan värivalikoiman perusteella

Rakennus muodostuu kolmesta erillisestä rakennusmassasta, jotka tunnistaa julkisivun eri värityksistä. Kaksi suurinta rakennusmassaa ovat kuitusementtilevyillä päällystetyt liikekeskusten puoli ja julkisten palveluiden puoli. Kauppakeskus väritettiin tumman harmaalla ja kaupungin palvelujen pääty vaaleanruskealla Equitone-julkisivulevyllä.

Julkisivulevyt kiinnitettiin alumiinirankaan levynvärisellä niittikiinnityksellä, jolloin kiinnitystapa on huomaamaton ja seinä saa yhtenäisen ilmeen. Keskellä rakennusta oleva pääsisäänkäynnin osuus on enimmäkseen lasiseinää ja kiiltävää metallikasettia, joka antaa toimivan kontrastin kuitusementtilevyn orgaanisen oloiselle pinnalle.

Käytännössä hyväksi todettu levyjen laatu ja laaja väripaletti saivat valitsemaan julkisivulevytoimittajaksi Muotolevy Rakennustuotteiden Equitone-levyt.

– Equitone-julkisivulevy on tuttu tuote. Olemme käyttäneet niitä esimerkiksi julkisivusaneerauksissa myös niittikiinnityksellä. Sillä saadaan hillitysti elävää pintaa ja yhtenäisen ilmeen julkisivuun. Saumoja taas voi joko häivyttää tai korostaa ja näin pystyy saamaan hieman erilaista julkisivupintaa, Von Bagh kuvailee.

Lue lisää Natura -julkisivumateriaalista »

Lue lisää Pictura -julkisivumateriaalista »