Equitone kuuluu Muotolevy Rakennustuotteet -tuoteperheeseen. Muotolevy Rakennustuotteet

Kuokkalan Koulu - julkisivulevyt Equitone Linea -kuitusementtilevyjä Kuokkalan koulu, julkisivu levytetty Equitone Linea -kuitusementtilevyillä Kuokkalan koulun kirjasto- ja nuorisotilan julkisivu Equitone Linea Kuokkalan koulun kirjasto- ja nuorisotilan julkisivu Equitone Linea - vivahteikas kolmiulotteinen julkisivulevy Equitone Linea - vivahteikas kolmiulotteinen julkisivulevy Equitone Linea -julkisivulevy

Kuokkalan yhtenäiskoulu

Valmistumisvuosi2018
SuunnittelijaLinja Arkkitehdit Oy
UrakoitsijaU. Lipsanen Oy
SijaintiJyväskylä
Julkisivumateriaali Linea » Lue lisää
Pictura » Lue lisää
Värisävyt PA 041 LT60

 

Jyväskylän Kuokkalan yhtenäiskoulu oli mittava kouluhanke, jossa yhdistettiin kaksi olemassa olevaa koulurakennusta uudella lisäosalla. Hankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelijana toimi Linja Arkkitehdit Oy ja urakoinnista vastasi U. Lipsanen Oy.

 

Moderni yhtenäiskoulu yhdistämällä kaksi vanhempaa yksikköä uudella rakennuksella

Kuokkalan kaupunginosan keskellä sijaitsevat koulut haluttiin nykyaikaistaa kokonaan yhdistämällä kaksi vanhaa koulurakennusta, Pohjanlammen koulu sekä Kuokkalan yläkoulu, uudeksi yhtenäiskouluksi. Tilaa koulun tarpeille oli liian vähän, joten suunnittelun lähtökohtana oli toteuttaa vanhojen koulujen keskelle uusi yhdysosa, joka tarjoaa kaikille käyttäjille toimivat ja terveelliset tilat. Tilojen tuli olla mahdollisimman muuntojoustavia ja sopia tiloiltaan uuteen opetussuunnitelmaan.

– Laajennuksesta tulisi kokonaisuuden sydän, koko kaupunginosan oma kylätalo, arkkitehti SAFA Juha-Pekka Niinimaa Linja Arkkitehdeista kertoo kunnan toiveista.

Hankkeeseen sisältyvät myös Pohjanlammen koulun peruskorjaus, Kuokkalan koulurakennuksen osittainen korjaus sekä koulun ympäristössä sijaitsevien monipuolisten liikunta- ja vapaa-ajan toimintojen modernisointi. Näin yhtenäiskoulu saadaan vastaamaan 1200 oppilaansa ja koko kaupunginosan yhteisön tarpeita. Onhan yhtenäiskoulun sisällä myös lähikirjasto sekä nuorisotilat.

 

Haasteena eri aikakausien tyylien ja uusien tarpeiden yhdistäminen

Arkkitehti Niinimaa kertoo kiinnittäneensä suunnittelijoidensa kanssa paljon huomiota eri käyttäjäryhmien toiveiden yhteensovittamiseen. Moninaista muotoa päätettiin käyttää hyödyksi jakamalla toiminnot eri käyttötarpeiden mukaisesti koulun erillisiin siipiin. Vuosina 1988 ja 1994 valmistuneet vanhat rakennukset tuli saada tyylillisesti istumaan kokonaisuuteen. Koulun kestävyys ja terveellisyys olivat selkeä ydintavoite.

– Rungon osalta annettiin tavoite kestää vähintään seuraavat 100 vuotta, vastaava työnjohtaja Sauli Harmanen urakoinnin suorittaneesta U. Lipsanen Oy:stä kertoo.

Rakentaminen alkoi uudisrakennuksen osalta tammikuussa 2017 ja se valmistui jo syksyllä 2018. Rakennuksen julkisivun päämateriaalina on puhtaaksimuurattu tiili punaisena ja valkoisena, joilla uusi rakennus saatiin selkeästi liittymään vanhoihin rakennuksiin.

Nuorisotilat ja kirjasto haluttiin tyylillisesti erottaa koulun tiloista, vaikka kuuluvatkin samaan rakennusmassaan. Tämä päätettiin toteuttaa selkeästi erottuvalla julkisivulla ja materiaaliksi valittiin jo luonnosvaiheessa vahvasti uritettu Equitone Linea -kuitusementtilevy. Equitone-levy sopi hyvin rakennusten materiaalipalettiin tiilen, teräksen, värjäämättömän betonin, luonnollisen puun ja lasin kanssa.

 

Upea julkisivu linjoilla leikitellen

Kuitusementtilevyjen persoonallisen asettelun suunnitteli projektiarkkitehti Veli-Pekka Ranta leikittelemällä levyn urituksen suunnilla ja levyn kolmioleikkauksilla. Lopputulos on elävä ja vaikuttava seinäpinta. Tällä toteutuksella rakennuksen näyttäviin julkisivuihin saatiin vielä yksi ulottuvuus lisää.

– Equitone Linea -levyn struktuuri ja värisävy sopivat täydellisesti kohtaan, jossa tavoiteltiin luonnonvärisen betonin sävyä, ihailee Niinimaa.

Myös vastaava työnjohtaja Sauli Harmanen kehuu valmista lopputulosta elävän ja näyttävän näköiseksi:

– Se sopi hyvin moderniin tyyliin erottamaan matalampaa rakennuksen osaa korkeammasta.

Equitone-levyt ovat jykevää tavaraa ja mittatarkkuutensa ja kestävyytensä ansiosta urakoitsijalle ihanteelliset asennettavat. Levyt tulivat Kuokkalan työmaalle valmiiksi oikean kokoisiin paloihin sahattuina ja tarroitettuina. Tämä nopeutti asennustyötä. Myös Equitonen asiakaspalvelu, laadukkaat nettisivut ja levyjen onnistuneet värisävyt saavat kiitosta.

Molemmat hankkeen parissa työskennelleet ammattilaiset ovat lopputulokseen hyvin tyytyväisiä. Kuitusementtilevyillä toteutettu julkisivu on selkeästi nykyaikaista arkkitehtuuria sopien kuitenkin kauniisti yhteen yhtenäiskoulun muiden rakennusten kanssa.

Lue lisää Linea -julkisivumateriaalista »

Lue lisää Pictura -julkisivumateriaalista »