Equitone kuuluu Muotolevy Rakennustuotteet -tuoteperheeseen. Muotolevy Rakennustuotteet

Hupisaarten kesäteatteri | Equitone-kohdetarina Hupisaarten kesäteatteri | Equitone-kohdetarina Hupisaarten kesäteatteri | Equitone-kohdetarina Hupisaarten kesäteatteri | Equitone-kohdetarina Hupisaarten kesäteatteri | Equitone-kohdetarina

Hupisaarten kesäteatteri, Oulu

Valmistumisvuosi2018
SuunnittelijaHALO Arkkitehdit
UrakoitsijaRakennusliike Manninen Oy
SijaintiOulu
Julkisivumateriaali Linea » Lue lisää
Värisävyt LT20

Hupisaarten uusi kesäteatteri valmistui vuonna 2018 Oulun kaupungin kulttuuritoiminnan ympärivuotiseksi vetonaulaksi. Se koostuu pienestä, kokonaispinta-alaltaan noin 200 neliön tukirakennuksesta sekä laajasta, noin 800 neliön laajuisesta katosrakennelmasta. Vanha, vuonna 1987 valmistunut teatterirakennus purettiin pois uuden rakennuksen alta.

 

Korkea laatu, soveltuvuus ympäristöön ja toiminnallinen konsepti suunnittelun perusteena

Uuden kesäteatterin suunnittelun pohjana oli yleisessä arkkitehtikilpailussa vuonna 2014 toiseksi tullut ehdotus Arborea ja rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastasi HALO Arkkitehdit. Kokonaisuuteen kuuluvat tukirakennukseen sijoittuvat esiintyjälämpiöt, näyttämön varastot, tekniikkatilat sekä yleisöä palveleva kioski ja wc-tilat. Katosrakennelman alle jäävät siirrettävä katsomorakenne sekä näyttämö. Esityskauden ulkopuolella katoksen alapuolinen alue on avoin aukio, kun katsomo on siirretty pois.

Kesäteatteri on kulttuurirakennus, jossa voidaan järjestää erilaisia tapahtumia ja esityksiä ja joka tapahtumien ulkopuolella palvelee yleisöä laajan puistoalueen yhtenä keskipisteenä ja katettuna oleskelutilana. Rakennuksen tilaajana oli Oulun kaupungin Tilakeskus.

 

Eläväinen, mutta minimalistinen julkisivu

Yksi kesäteatterin suunnittelun erityispiirre oli katosrakenteen alle tuleva ympäristörakenne – maiseman jatkuminen alueen läpi ja sisälle. Kauniissa katoksessa on erittäin vaativa puurakenne ja siksi yhteistyö rakennesuunnittelun kanssa oli HALO Arkkitehtien arkkitehti Janne Laukalle erityisen tärkeää.

Tukirakennukseen haluttiin julkisivuratkaisu, joka on sekä eläväinen että minimalistinen. Valinta kohdistui Equitone-julkisivulevyihin. Lisäksi oli tärkeää, että samalla materiaalilla voitiin pinnoittaa myös varastoja sekä rakennuksen lasiseiniä suojaavat liukuovet. Näyttävästi uritetut Equitone Linea -kuitusementtilevyt tuovat julkisivuun ilmeikkyyttä ja ne kestävät hyvin mahdollista ilkivaltaa. Levyt ovat tarvittaessa vaihdettavissa uusiin samanlaisiin levyihin.

 

Graffitisuojaus takaa helpon ja halvan puhdistuksen

Tukirakennuksen rooli on olla vetäytyvä, joten tummanharmaa Equitone-levy soveltui hyvin tyyliltään minimalistiseen ja konstailemattomaan julkisivuun. Alueella liikkuu paljon ihmisiä näytösaikojen ulkopuolella, myös yöaikaan, joten levyjen vaihdettavuus ilkivaltariskin vuoksi oli tärkeä syy ruuvikiinnityksen valintaan. Linea-levyt on asennuksen jälkeen lisäksi graffitisuojattu, sillä rakennus on sijaintinsa vuoksi erittäin graffitiherkkä.

– Käsittely onnistui erittäin hyvin, eikä esimerkiksi kiiltoaste-eroja ole lainkaan havaittavissa. Graffitisuojauksen toimivuus testattiin maalaamalla yksi levy punaisella merkkausmaalilla, joka puhdistui hyvin, arkkitehti Laukka kertoo.

Julkisivun suunnittelu oli Equitone-tuotteilla helppoa ja tietoa tuotteista löytyi hyvin. Lopputulos on korkealaatuinen. Arkkitehdin kokemus yhteistyöstä Muotolevyn kanssa oli hyvä – kysymyksiin vastattiin avuliaasti ja tarvitut lisätiedot sekä materiaalinäytteet toimitettiin sovitusti.

Laukka toteaa rakennuksen istuvan ympäristöönsä hyvin, joten kokonaisuuden ja tukirakennuksen julkisivun voidaan sanoa toteuttavan onnistuneesti sille asetettuja tyylillisiä ja toiminnallisia tavoitteita.

Lue lisää Linea -julkisivumateriaalista »