Equitone kuuluu Muotolevy Rakennustuotteet -tuoteperheeseen. Muotolevy Rakennustuotteet

Hämeenlinnan uimahalli, Equitone-julkisivulevyt Hämeenlinnan uimahalli, Equitone-julkisivulevyt Hämeenlinnan uimahalli, Equitone-julkisivulevyt Hämeenlinnan uimahalli, Equitone-julkisivulevyt Hämeenlinnan uimahalli, Equitone-julkisivulevyt Hämeenlinnan uimahalli, Equitone-julkisivulevyt Hämeenlinnan uimahalli, Equitone-julkisivulevyt

Hämeenlinnan uimahalli

Valmistumisvuosi2017
UrakoitsijaLujatalo Oy
SijaintiHämeenlinna, Suomi
Julkisivumateriaali Tectiva » Lue lisää
Värisävyt TE90

Hämeenlinnassa remontoitiin ja laajennettiin vanhaa uimahallia vastaamaan nykyaikaisia tarpeita. Suunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto DPI-U2 ja pääurakoitsijana toimi Lujatalo.

Hämeenlinnan uimahallin mittava remontti valmistui joulukuussa 2017. Vuonna 1976 rakennettu uimahalli oli rakenteellisen peruskorjauksen ja käyttötilojen modernisoinnin tarpeessa. Rakennusta oli laajennettu kertaalleen jo vuonna 2001 ja tähän osaan ei uudessa peruskorjauksessa tarvinnut juuri koskea. Vuonna 2016 alkaneen suuren remontin yhteydessä uimahallia päätettiin laajentaa kuitenkin vielä 400 m2 lisää.

Nykyaikainen uimahalli tarjoaa käyttäjilleen myös kuntosalin, liikuntasalin sekä monipuolisesti altaita

Uusittu uimahalli sai remontissa kokonaan uutta ilmettä ja onkin arkkitehtuuriltaan modernin tyylikäs. Rakennus sisältää myös paljon uutta tekniikkaa, joka miellyttää monia käyttäjiä. Muun muassa altaissa tarvitsee käyttää huomattavasti aiempaa vähemmän klooria, mikä on uusien mikrosuodattimien ansiota, sekä erikoisuutena upouusi allas, jossa on korotettava pohja erilaisia käyttötarpeita varten.

Puolitoista vuotta kestäneen saneerauksen aikana uusittiin uimahallin vanha osa piha-alueineen kokonaan sekä rakennettiin uusi liikuntasali osaksi rakennusta. Rakennuksen kaikki pinnat uusittiin ja pukuhuoneet sekä pesutilat laajennettiin kasvanutta käyttäjämäärää varten. Myös kuntosali siirrettiin samassa yhteydessä entisen liikuntasalin paikalle.

Rakennuksen näyttävää julkisivua hallitsevat erilaiset pinnat ja tekstuurit: mattamusta alumiini, suuret lasipinnat sekä valkoiset Equitone-kuitusementtilevyt.

Kuitusementtilevyillä luonnollista pintaa ja miellyttäviä sävyjä

Equitone-julkisivulevy on luonnonmukainen materiaali, joka on valmistettu sementistä, kuiduista ja mineraaleista. Lopputuloksena on nykyaikainen julkisivuratkaisu, joka kestää erinomaisesti koviakin sääolosuhdevaihteluita ja mahdollistaa tuulettuvan julkisivun toteuttamisen. Tuulettuva julkisivurakenne sopii erinomaisesti pohjoisen haastavaan ilmastoon, kun ilma pääsee vapaasti virtaamaan julkisivulevyn takana pitäen rakenteet kuivana ja estäen kylmäsiltojen muodostumisen.

Hämeenlinnan uimahalliin valittiin rauhallista julkisivupintaa korostava valkoinen Equitone Tectiva TE-90-levy. Tectiva-levyn pinta on luonnollisen kaunis, sillä se on kauttaaltaan läpivärjätty ja pinta kevyesti hiottu luoden levyyn hillityn lineaarisen tekstuurin.

Monipuoliset kiinnitysvaihtoehdot

Hämeenlinnassa julkisivulevyt kiinnitettiin seinärakenteen alumiinirankaan niittikiinnityksellä. Niittikiinnitys mahdollistaa levyn elämisen kolmeen suuntaan: ylöspäin, alaspäin ja syvyyssuunnassa, mikä tekee levyn kiinnityksestä kestävän. Säädettävä alumiiniranka mahdollistaa seinän säätämisen suoraksi, jolloin levytetystä pinnasta tulee tasainen.

”Equitone-levyt voi asentaa mihin hyvänsä pystyrankaan, oli se puuta, terästä tai alumiinia”, Muotolevy Rakennustuotteiden Equitone-julkisivulevyjen myyntipäällikkö Kai Vanha-aho kertoo.

Kuitusementtilevyt voi kiinnittää monella tavalla: ruuveilla, niiteillä tai piilokiinnitysjärjestelmillä. Tähän kohteeseen valittu niittikiinnitys oli erinomainen toteutusratkaisu Vanha-ahon mielestä:

”Hämeenlinnan uimahallin levyt esirei’itettiin tehdasoloissa ennen työmaalle toimitusta, mikä näkyy valmiissa rakennuksessa kauniisti: jokaisen levyn niittirivi on millilleen suorassa. Tämä antaa rakennukselle siistin ryhdikkään vaikutelman.”

Julkisivulevyjen esirei’itys onnistuu, kun rakentaja pystyy suunnittelemaan etukäteen rankojen ja levyjen mitoitukset. Näin reiät saadaan jo tehtaalla kohdistettua kauniisti oikeille paikoille ja niitit osuvat työmaalla rankoihinsa.

Niittikiinnitys ei olisi ollut kuitenkaan ainoa vaihtoehto Hämeenlinnan uimahallissa:

”Myös piilokiinnitysjärjestelmä olisi kohteessa toiminut hienosti, jos niitinkannoista olisi haluttu eroon”, Vanha-aho jatkaa.

Lujatalo viimeisteli kauniin rakennuksen tarkasti ja tyylikkäästi

Rakennusvaihe sujui julkisivun osalta erinomaisesti. Lujatalon rakentajat asensivat julkisivulevyt kauniisti viimeistellen ja tämä näkyy koko rakennuksen silotellussa ilmeessä. Uimahalli seisoo paikallaan näyttävänä ja uutuutta hohtavana.

Lopputulokseen ovat tyytyväisiä niin rakentajat kuin käyttäjät. Hämeenlinnalaiset saivat onnistuneen remontin myötä monipuolisen ja viihtyisän liikuntakeskuksen, joka kestää ahkeraa käyttöä taas tulevat vuosikymmenet.

Lue lisää Tectiva -julkisivumateriaalista »